Welkom

Tonijn

Tonijn

Latijnse naam: Thunnus Albacares

Tonijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten pelagische oceaanvissen. De vis valt onder de familie van de makreelachtigen. Ze komen voor in tropische en gematigde gebieden van alle oceanen en vormen daar scholen. Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees. Vandaar dat we het hebben over tonijnsteak of -biefstuk. [readmore]

Ook in blik is tonijn een veel voorkomend product. Over de hele wereld vindt tonijn gretig aftrek. Als gegrilde steak en filet maar ook als sushi en sashimi. De geelvintonijn (Thunnus albacares) leeft in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Hij kan tot 2.40 meter lang en 200 kilo zwaar worden. Hij leeft in grote scholen en legt op zijn zoektocht naar voedsel enorme afstanden af. Vaak wordt de tonijn vergezeld door andere vissen van dezelfde grootte, zoals door dolfijnen. Dolfijnvriendelijke visserijmethoden zijn daarom in de tonijnvisserij van groot belang.

De stevige, sappige tonijnfilet van de geelvintonijn heeft een volle, licht nootachtige smaak en een licht roze kleur die bij verhitting bijna wit wordt. Het vlees bevat veel omega-3 vetzuren.

Oorsprong
De tonijn leeft in de Indische Oceaan (FAO-gebieden 51,57) Er zijn meer dan 20 verschillende soorten tonijn, waarvan we enkelen eten: Skipjack tonijn,  Geelvintonijn, Grootoogtonijn en Witte tonijn. Gelukkig zijn er genoeg verantwoorde tonijnsoorten die voor consumptie kunnen worden gebruikt. MySeafood kiest voor de geelvintonijn uit de Indische Oceaan.

Bereiding
Tonijn is geschikt om te grillen, bakken en braden en ook voor sushi en sashimi. Het is een gewaardeerde vissoort met stevig vlees. Bij een te lange bereidingstijd wordt de tonijn te droog. Sashimi is in een populaire bereidingsmanier van rauwe vis in de Japanse keuken. In tegenstelling tot sushi wordt de tonijn niet geserveerd op rijst. Voor sashimi wordt uitsluitend tonijnfilet van de beste kwaliteit gebruikt.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 718 kJ / 171 kCal, 8 g vet, 23 g eiwit

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren