Welkom

Tong

Latijnse naam: Solea Solea

De tong hoort bij de familie van de platvissen. Zijn ogen zitten op de rechterzijde van het lichaam, de bovenzijde. De gemiddelde grootte van de tong is ongeveer 30 cm tot maximaal 70 cm. Hij heeft een ovaal, langwerpig lichaam en een afgeronde kop. De bovenkant is grijsbruin tot roodbruin en heeft vage vlekken. De onderkant van de tong is licht grijs tot wit. Tong is een echte delicatesse.[readmore]

Onze Nederlandse visserij is gespecialiseerd in de vangst van deze platvis. Tong komt vooral in de Noordzee voor. Hij is een 'bodembewoner', net als de meeste andere platvissen. De tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat 's nachts op zoek naar voedsel. De naam sliptong wordt gebruikt voor de kleinste soort. Er bestaat een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een 'b'. 'Slib' zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. 'Slip' met een 'p' komt echter uit het Engels en betekent klein.

Kenners staan erop om de kostbare vissen zelf vanaf de staartvin te fileren. Aangezien dit bij de tong, evenals bij andere platvissen niet gemakkelijk is, kunt u de verse tong ook gefileerd kopen. Tongen zijn dikker dan andere platvissen en hebben dus meer vlees. Het vlees is wit en stevig, zeer sappig en bijna vrij van graten.

Oorsprong
Tongen leven bij voorkeur langs de kust. Ze leven in de Noordzee, maar ook in de Middellandse Zee en het Noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Ook zijn er tongen te vinden in de Zee van Marmara en de Zwarte Zee.

Bereiding
Tong is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kun je op verschillende manieren bereiden: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor bereiding moet je de tong ontvellen.
Een traditionele bereiding van de tong is hem als hele vis braden. Licht gepaneerd met een beetje boter op het einde voor de 'finishing touch', serveer je hem dan met gekookte aardappelen en een schijfje citroen. Tongfilets zijn uitstekend geschikt om te worden gestoofd, gebraden of gepocheerd. U kunt tongfilets ook oprollen en creatief vullen. Wanneer de vis gaar is, ben dan alert. Tong is snel te gaar en wordt dan hard of valt makkelijk uit elkaar.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 378 kJ / 90 kCal, 1 g vet, 17 g eiwit

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren