Welkom

Tarbot

Latijnse naam: Psetta Maxima

Hoewel verse tarbot het hele jaar wordt aangevoerd, is de vis niet in grote aantallen verkrijgbaar. Tarbot is de parel van de platvissen door het stevige, sappige vlees met de nootachtige smaak. Je kunt hem braden, grillen en pocheren.[readmore]

De tarbot leeft voornamelijk van andere vissen en heeft dan ook een grote, sterke bek met spitse tanden. Qua uiterlijk worden tarbot en griet nogal eens verward. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde duidelijk voelbare beenknobbels.

De noordoostelijke Atlantische Oceaan is zijn thuisbasis. Als leefgebied kiest hij matig warme en niet te diepe wateren, bij voorkeur tussen de 20 tot 70 meter diep, op zanderige, rotsachtige of gemengde grond. Er zijn platvissoorten met linker- en rechterogen; tarbot heeft zijn ogen aan de linkerzijde van het lichaam.

Tegenwoordig is er ook kweektarbot. Qua smaak en textuur is het verschil maar moeilijk waar te nemen. De smaak van wilde tarbot is iets uitgesprokener en de textuur is vaster. In Nederland zijn twee tarbotkwekerijen.

Oorsprong
Tarbot leeft vooral in het Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan tot aan het noorden van Noorwegen en Portugal, de Baltische Zee tot aan de Finse kust, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Bereiding
De smaak van tarbot is erg lekker, het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Omdat het visvlees van de tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingen. Zo kun je tarbot stoven, stomen, bakken of grillen. Hij is ook erg lekker als je hem in zijn geheel of gevuld in de oven bakt. Slechts één ding zal de tarbot je niet vergeven; dat je hem te lang in de pan laat liggen.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 355 kJ / 84 kCal, 1,8 g vet, 17 g eiwit

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren