Welkom

Schol

Schol

Latijnse naam: Pleuronectes Platessa

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol exporteren wij naar Italië, daar is het vooral een vis voor kinderen. Het is een populaire consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden en bijzonder smaakvol.

Kleine scholletjes zwemmen rechtop. Na de geboorte ondergaan ze een gedaantewisseling. In ongeveer zes weken 'vallen ze om' tot platvis. De schol hoort bij de familie van de scholachtigen; een grote platvisfamilie waartoe veel bekende soorten behoren, zoals heilbot, bot, schar en tongschar. Omdat schol een platvis is die op de bodem leeft, kan de smaak van de schol per bodemsoort nogal verschillen. [readmore]

Oorsprong
Schol wordt in het westelijke deel van de Noordzee, helemaal tot aan Noorwegen en IJsland het hele jaar door gevangen. In de zomer zijn de filets op z'n best: dik en smaakvol.

Scholvrouwtjes kunnen tot een half miljoen eieren leggen. Meestal wordt de schol gevangen tijdens haar migratie langs de kust in het voorjaar en de zomer. Het vlees van de schol is wit, smaakvol, erg mals en uitstekend geschikt om te braden. De schol die in het voorjaar wordt gevangen, noemen we "meischol" en is geliefd door haar zachte vlees. In juli en augustus gevangen schollen kunnen zich van hun energieverslindende paaitijd herstellen en nieuwe vetreserves opbouwen. Hun vlees getuigt van de hoogste kwaliteit - het is dikker dan dat van de meischol, lekker sappig en vol van smaak.

Bereiding
Schol is een vis die je makkelijk bereidt. Gegrild, gestoofd of gebakken, schol is een genot voor onze smaakpapillen. De populaire schol wordt gerookt of gefileerd geserveerd en op vele manieren gebakken. Of het nu gaat om bakken, stoven of in de oven, deze vis leent zich overal voor. Het is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Verfijn de schol met ingrediënten zoals peterselie, limoen of pijnboompitten die perfect bij het malse vlees van de schol passen. De filets zijn het lekkerst wanneer je ze paneert of frituurt. Hele schol kun je het beste grillen of bakken.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 348 kJ / 83 kCal, vet 2 g, eiwit 18 g

 

 

 

 

 

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren