Welkom

Makreel

Makreel

Latijnse naam: Scomber Scombrus

Makreel is een vis die echt de moeite waard is. Dankzij de torpedo-achtige lichaamsvorm bereikt ze een ongelooflijke snelheid. Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.[readmore]Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust en de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust.

Oorsprong

De makrelen worden in het Noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee en de Zwarte Zee gevangen. 

Bereiding
Makreel is vol van smaak en lekker op een broodje, in een salade of op een toastje. Maar er kan nog veel meer met makreel, zoals bakken, grillen en stoven. Makrelen worden ook rauw als ingrediënt voor sushi gebruikt. Door zijn handzaam formaat kunnen ze als hele vis ook met schijfjes citroen en mediterrane kruiden gevuld in de oven of op de bbq worden gegaard. De huid kun je het beste vlak voor de consumptie pas verwijderen, zodat het vlees lekker sappig blijft. De makreel heeft sterke, droge hitte nodig, ze is niet geschikt om te pocheren.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 818 kJ / 195 kCal, 12 g vet, 18 g eiwit

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren