Welkom

Kabeljauw

Kabeljauw

Latijnse naam: Gadus Morhua

Kabeljauw hoort bij de rondvissen en is familie van de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toebehoren. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren. Kabeljauw wordt gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt komt uit de Noordzee.

[readmore]

Vroeger gebruikten ze het woord 'kabeljauw' pas als de vis een lengte had van 90 centimeter, gelijk aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw noemen we 'gul'. De kabeljauw leeft in de koude noordelijke wateren op een diepte van 300-600 meter bij een temperatuur van rond de 2-10 ° C. Het vlees is wit en is het meest smaakvol in de lente en de zomer. De kabeljauw staat bekend om zijn vooruitstekende bovenkaak en zijn kenmerkende baarddraden. Hij komt voor in veel verschillende kleurschakeringen door de verschillende leefomstandigheden in de Atlantische Oceaan. Soorten die in algenrijke wateren zwemmen zijn vaak rood van kleur. Vissen uit zandige wateren hebben een grijze tot gouden kleur. De meeste kabeljauwachtigen zijn makkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buikvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang.

Oorsprong
De kabeljauw leeft onder andere in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee en de Stille Oceaan / Pacific. Misschien ken je de vis ook wel onder een andere naam. In Noorwegen wordt de kabeljauw "skrei" of "winterkabeljauw" genoemd, in Spanje "Bacalao" en de kabeljauw uit de Oostzee heet “Dorsch”. Officieel heet de vis altijd "gadus morhua".

Bereiding

Het visvlees van de kabeljauw is stevig en laat makkelijk los als de vis gaar is. Kabeljauw wordt gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Hij is vaak het ingredient voor kibbeling, klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel). Op de kop van de kabeljauw zitten de lekkerste delen, vooral de wangen zijn een lekkernij. De kabeljauw is ook ideaal om te frituren, zoals het Britse ‘Fish & Chips’ bewijst. Gepaneerd laat deze verse vis zich perfect omtoveren tot zelfgemaakte vissticks. Erg lekker is een variant met bijvoorbeeld cornflakes of gemalen noten. Kijk voor meer tips bij onze recepten.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 344 kJ / 82 kCal, 1 g vet, 18 g eiwit

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren