Welkom

Griet

Griet

Latijnse naam: Scophthalmus Rhombus

De griet is een speciale platvis. Het verschil tussen de griet en de nauw verwante tarbot kenmerkt zich door zijn ovale vorm. De griet kan tot 70 cm lang en 7 kg zwaar worden. Zoals alle andere platvissen heeft ook deze vis beide ogen aan één kant en is zijn kleur aangepast aan zijn jachtgedrag. Griet verandert, net als tarbot, van kleur. Op zanderige bodems heeft griet bijna de kleur van tong en op modderige ondergrond de kleur van pure chocolade. [readmore]De griet wordt vooral gevangen als bijvangst bij de schol- en tongvisserij. Elk jaar wordt in Europa ongeveer 3.000 ton griet gevangen (in vergelijking met ongeveer 10.000 ton tarbot). De textuur van het vlees lijkt op die van schol, terwijl de smaak eerder te vergelijken is met die van tarbot.

Oorsprong
De griet komt voor in de Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Zwarte Zee op een diepte van tussen de 5 en 70 meter. Je kan de griet langs bijna alle Europese kusten vinden. Als platvis leeft de griet op de bodem van de zee en meestal in groepen.

Bereiding
Griet is een matig vette vis met een fijne structuur en een iets neutralere smaak dan die van tarbot. Gestoofd, gebakken of gefrituurd is de griet een heerlijke lekkernij.

Voedingswaarde per 100 gram onbereid product: 403 kJ / 96 kCal, 3 g vet, 16 g eiwit

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst Van hoog naar laag sorteren