Welkom

Recept - Gebakken scholfilet met paprikasaus en knoflookpuree

Meer afbeeldingen

Recept - Gebakken scholfilet met paprikasaus en knoflookpuree

Gebakken scholfilet met paprikasaus
Beschrijving

Details

    Recept van de maand

Type gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 20-30 minuten.
Verkrijgbaarheid: Goed
Aantal personen: 4 personen

Ingrediënten
 

  • 600 g scholfilet (4 grote filets of 8 kleine filets)
  • versgemalen zwarte peper
  • sap van 1 sinaasappel
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 250 g tros kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels paprikapuree (avjar)*
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 4 knoflooktenen
  • 100 mililiter melk

Bereiding

Maak de knoflook schoon en hak deze fijn.
Snijd de geschilde aardappels in blokjes en kook ze in weinig water met wat zout in 18 minuten gaar.

Wrijf de scholfilets in met zout en peper en besprenkel ze met 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat de filets zo 10 minuten liggen. Meng de bloem in een diep bord met paprikapoeder en komijn. Wentel de scholfilets door het bloemmengsel.
Verwarm de ovengrill voor. Verdeel de tomaatjes in een bakblik. Bestrooi ze met zout en peper en schep ze om met een eetlepel olijfolie. Schuif het bakblik 15 cm onder het hete grilelement en rooster de tomaatjes in 8 minuten gaar. De velletjes springen dan open.

Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes zonder te kleuren. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een heel smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de scholfilets in 4-6 minuten goudbruin en gaar, keer de filets halverwege voorzichtig met een brede spatel. Leg de scholfilets op een bord en houd ze warm in de uitgeschakelde oven. Roer de paprikapuree en de rest van het sinaasappelsap door het bakvet en warm de saus al roerende door. Breng de saus op smaak met wat zout en peper. Schep de knoflookpuree op vier warme borden en leg de scholfilets erop. Schep de saus erover en leg de trosjes tomaatjes op de filets. 


*Avjar is te koop in Turkse en Marokkaanse winkels. Je kunt ook zelf geroosterde paprika’s (uit pot) pureren in de blender of keukenmachine.

 bron: visbureau.nl

Beoordelen