10 Food Hacks voor een ontspannen Kerst

Zin om een mooi en lekker Kerstdiner te maken maar nog meer zin om bij te praten met iedereen? Hieronder vind je 10 Food Hacks om minder lang in de keuken te hoeven staan én je gasten te verrassen met een mooie creatie. Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten in de reacties! 

Zin in een origineel Kerstdiner zonder vlees? Bestel met 1 klik ons Kerstrecept: Grietfilet met gebakken appel en cider

grietfilet-appel-cider
1. Kerst-chocolademelk

Maak je favoriete warme chocolademelk gemakkelijk kerstig door er pepermunt-wandelstokjes doorheen te blenden.

kerst-chocolade-melk-pepermunt-candy


Stap 1: Stop wat pepermunt-wandelstokjes in de blender

Stap 2: Voeg een theelepel van je mengsel toe aan je favoriete chocolademelk

En je hebt Kerst-chocolademelk!

De geblende pepermunt-wandelstokjes zijn ook lekker door alles wat je kerstig wilt maken zoals cocktails, mousse of ijs!

 

 

 

 

2. Zo kook je veel eieren tegelijkertijd

Een simpele food hack om snel veel eitjes te koken voor je Kerstbrunch of Kerstdiner: doe ze in de oven!

eieren in de oven in muffin bakblik

      Stap 1: Plaats de eieren in een cupcake bakblik zodat ze niet kunnen wegrollen

      Stap 2: Verhit de eieren 25 á 30 minuten op 160 graden

      Stap 3: Proef hoe lekker de eieren zijn én hoeveel gemakkelijker je ze pelt als ze uit de oven komen!

3. Kerst-pannenkoekjes

Maak feestelijke Kerst-pannenkoekjes zonder gedoe door metalen koekjesuitstekers te gebruiken! Gebruik de simpele vormpjes zoals een kerstboom en sneeuwman voor een resultaat dat altijd goed is. 

Kijk op Laura's bakery hoe je mooie kleine pannenkoekjes krijgt die niet aanbranden.

kerst-pannenkoekjes

 

4. Kerst-brownies

De metalen koekjesuitstekers kunnen ook worden gebruikt om lekkere Kerst-brownies te maken. Versier met smarties of Kerstsnoepjes voor een extra leuk resultaat!

kerst-brownies

Bron foto

5. Maak je eigen bakspray

Gebruik bakspray in plaats van (bak)boter voor cakes, brownies, pannenkoeken, eitjes en al het andere dat je wilt bakken. Bakspray is veel minder vet dan (bak)boter en daardoor een stuk gezonder om te gebruiken.

Kom je er tijdens Kerst opeens achter dat je niks meer hebt om je baksel mee in te vetten? Maak dan gewoon je eigen bakspray! Super gemakkelijk en ook nog eens gezonder dan de kant en klare variant omdat je zeker weet dat er geen rare toevoegingen in zitten.

DIY bakspray

Hoe maak je dit?

1. Gebruik een schone, liefst nieuwe, plantenspuit of ander sprayflesje.

2. Vul deze voor 1 deel met olijfolie en voor 5 delen met gekookt, heet water. Als je zoete gerechten maakt, kan je er ook voor kiezen om zonnebloemolie te gebruiken in plaats van olijfolie (zonnebloemolie heeft een minder sterke smaak).

3. Doe de plantenspuit goed dicht en schudt deze totdat de olie en het water goed gemixt zijn.

4. Spray je bakblik, wafelijzer of pan in met je zelfgemaakte bakspray. Zorg dat je bakblik, wafelijzer of pan koud is, anders gaat je spray spetteren en kan je brandwonden krijgen.

5. Bewaar de bakspray op een donkere, koele plek of in de koelkast.

                              bron foto

 

6. Multifunctioneel aardappelschilmesje

Gebruik een aardappelschilmesje om gemakkelijk krullen van je favoriete product te maken zoals van een stuk koude boter, van donkere chocola of voor stukjes limoen- of citroenschil voor in cocktails.

Je kan een aardappelschilmesje ook gebruiken om lange repen te maken van groenten zoals wortel, bietjes en courgette voor lekkere maar gezonde groente-chips! 

Zin in echte donkere Good Food chocola voor je Kerstdessert? Bestel dan hier onze biologische chocola.

chocolade krullen

Bron foto

7. Kerstboompjes als toetje

Draai ijshoorntjes om en maak er kerstboompjes van! Leuk om samen met je kids te doen en het ziet er heel feestelijk uit. Het recept vind je hier: Kerstboom-ijshoorntjes

kerstboompjes ijshoorntjes

bron foto

 

8. Gemakkelijk eiwit van eigeel scheiden

Gerecht waarvoor je alleen het eigeel of eiwit nodig hebt en geen zin in gepriegel? Gebruik een plastic fles om het eigeel gemakkelijk van het eitwit te scheiden! Breek de eieren en leg ze op een bord. Zorg dat de dooier heel blijft. Neem een schoon plastic flesje en knijp deze lichtjes in. Laat nu de fles boven de eierdooier hangen en laat de lucht weer uit de fles lopen. De dooier wordt dan vanzelf opgezogen in de fles. Vervolgens leg je alle eierdooiers op een ander bordje en het eiwit en eigeel zijn van elkaar gescheiden! 

eiwit-eigeel-scheiden

 

9. Kerst recycling

Om te zorgen dat er zo weinig mogelijk afval achterblijft na het koken van zoveel eieren, hebben we ook nog een mooie tip over wat je met lege eierdozen kan doen:

Recycle ze en bewaar je kerstballen erin! Zo rollen ze niet weg en het gaat veel sneller dan alles in krantenpapier rollen. 

kerstballen in lege eierdoos

 

10. Origineel Kerstrecept: Grietfilet met gebakken appel

Ben je op zoek naar een Kerstrecept zonder vlees maar mét een echte Kerst-smaak? Probeer dan ons Kerstrecept van Grietfilet met gebakken appel en cider! Bekijk het recept hieronder of bestel meteen met één klik . We zijn heel benieuwd wat je vindt. Laat je het ons weten?

 

kerstrecept grietfilet met gebakken appel en cider

 

Wat je nodig hebt voor vier personen (met één klik bestelbaar via de MyGoodfoodshop):

  • 4 grietfilets met huid van 150 g
  • 3 eetlepels fijne mosterd
  • 350 ml cider (niet bestelbaar)
  • 1 pot visfond
  • 1 grote appel (Elstar), geschild en in 12 partjes
  • 50 g boter
  • 100 g zeekraal 

Bereiding:

  1. Wrijf de grietfilets in met zout, versgemalen peper en 1 eetlepel mosterd en laat ze even liggen.

  2. Breng in een wijde pan de cider met de visfond en de rest van de mosterd aan de kook en laat het vocht inkoken tot er nog een kwart van het vocht over is.

  3. Verwarm 40 g boter in een koekenpan en leg de grietfilets op de huidkant in de pan. Bak de filets in 3-4 minuten knapperig bruin. Keer de filets en bak ze in nog 3-4 minuten mooi bruin en gaar.

  4. Bak intussen in een andere koekenpan de partjes appel in de rest van de boter in 2-3 minuten mooi bruin.

  5. Leg de zeekraal in een vergiet en schenk er een ruime hoeveelheid kokend water over. Laat de zeekraal goed uitlekken.

  6. Leg de grietfilets op een warm bord en roer het ingekookte vocht door het bakvet. Laat dit bruisend koken tot het een mooie jus wordt.

  7. Verdeel de zeekraal over warme borden en leg de grietfilets met de huid naar boven erop. Leg de partjes appel op de filets. Schep wat jus over en rond de vis. Lekker met beetgare in sperziebonen en aardappelpuree.

MyGoodFoodshop wenst je een fijne Kerst!